Meer informatie? Neem contact met ons op of bel ons op 070 - 41 52 185

Monumentale locaties voor evenementen Landgoed te Werve Kasteel De Hooge Vuursche Te Werve Buiten De Lindenhof

Opening Poortbrug Landgoed Te Werve

Opening Poortbrug Landgoed Te Werve

15 februari 2016,

Op maandag 15 februari hebben de Rijswijkse wethouders Ronald van der Meij (Openbare Ruimte) en Marloes Borsboom (Cultuur) de gerestaureerde brug van Landgoed Te Werve in Rijswijk geopend.

Optische illusie in eeuwenoude luister hersteld

De zeventiende eeuwse poortbrug die de Van Vredenburchweg met Landgoed Te Werve in Rijswijk vebindt, is gerestaureerd. Daarmee is niet alleen de oudste nog bestaande brug uit de Haagse regio in oude luister hersteld. Maar ook de brug die bezoekers van het landgoed al sinds 1648 voor de gek houdt….

Op het eerste gezicht lijkt het gemetselde bouwwerk met dragend bruggewelf een ‘gewone’ zeventiende eeuwse poortbrug. Maar schijn bedriegt. Wat is het geval? De oprijlaan van het landgoed staat niet loodrecht op de Van Vredenburchweg maar wijkt 10,5 graden af. De in de zeventiende eeuw populaire Franse landschapstijl waarin ook Te Werve is aangelegd, verlangde echter kaarsrechte lanen met haakse dwarslanen. En in dat lijnenspel zou een brug recht over het water spelbreker zijn geweest. Achter de brug was dan immers een flauwe bocht nodig geweest om op de oprijlaan te komen.

De oplossing werd gevonden in een optische illusie: de poort is opgetrokken uit speciaal voor dit doel ontworpen bakstenen die in één richting een uitgerekte ruitvorm hebben. Op die manier hebben de pilaren een soort getorste ruitvorm gekregen waardoor de scheef over het water aangelegde brug op het eerste oog toch recht op de oprijlaan uitkomt. Monumentaal gezichtsbedrog dus.

De bijzondere afwijkend gevormde stenen die dit mogelijk maken, zijn speciaal voor de restauratie van de brug opnieuw met de hand gemaakt. De poortbrug van Te Werve kende tot aan de tweede wereldoorlog naast de twee hoge hekpilaren namelijk ook nog twee lage pilaren aan de straatzijde. Hoewel die lage pilaren een serieuze functie vervulden in de constructieve draagkracht van de brug, hebben de Duitsers ze in de oorlog gesloopt om met zware vrachtwagens grof geschut op Te Werve te kunnen plaatsen. Zij bouwden in 1943 op het landgoed een lanceerinstallatie waarmee vanuit de beschutting van het bos V1-raketten op Engeland afgevuurd konden worden. De  Duitse vrachtwagens konden door de voorste pilaren de draai over het bruggteje echter niet maken.

De restauratie van de markante brug is mogelijk gemaakt door de Gemeente Rijswijk en de provincie Zuid Holland en maakt deel uit van een meerjarig restauratieplan voor het complete Landgoed Te Werve.  In 2012 is het landhuis volledig gerestaureerd waarvoor Event Company  dat jaar van de gemeente Rijswijk de Monumentenprijs kreeg. Het volgende project is de renovatie van het monumentale poortwachtersgebouw waarmee inmiddels met het vervangen van het karakteristieke rieten dak een begin is gemaakt.

Naar nieuwsoverzicht

U bent van harte welkom bij Event Company!

Bel: 070 - 41 52 185

Meer informatie

laatste nieuwsbrief

Hieronder kunt u de laatste nieuwsbrief downloaden.

Nieuwsbrief