• Historie

  Kasteel

  Restauraties

 • Historie

  Landgoederen

  Restauraties

 • Historie

  1260- Heden

  Restauraties

Geschiedenis Landgoed Te Werve

Landgoed Te Werve ligt in een beschermd natuurpark van 26 hectare in Rijswijk. Via de oprijlaan van het landgoed bereikt u het monumentale landhuis en vanaf het terras heeft u uitzicht op de monumentale duiventoren uit 1539 en de grote vijver. Het landhuis zelf ademt de sfeer uit van een koloniaal Engels landhuis met eigentijdse kroonluchters en marmeren vloeren.

Eerdere bewoners

Uit oude leenbrieven is veel bekend geworden en daaruit weten we dat de voor ons oudst bekende bewoner van Huys te Werve Floris van de Werve was die omstreeks 1260 leefde. Over bewoner Jan Ruygrock is meer bekend, hij bouwde het kasteel Huys te Werve, dat op dat ogenblik in vervallen staat verkeerde, in 1448 opnieuw op en noemde zich daarna Jan Ruygrock van der Werve.

De Ruygrocks zouden meer dan 300 jaar op Huys te Werve wonen, latere bewoners zouden ook niet onbelangrijke mensen zijn zoals bijvoorbeeld Jonkheer Marinus Gevers, Heer van Kethel en Spaland. Familie Labouchere is de laatste bewoner geweest van dit prachtige landhuis.

Verschillende fases en functies

In 1826 vond een ingrijpende verbouwing plaats, hoewel de poortvleugel al eerder verdwenen was. Toen werd de toren gehalveerd, de slotgracht voor het grootste gedeelte gedempt en tegen het huis aan werd een grote gietijzeren serre gebouwd.
Zo was de situatie toen Abel Labouchere, directeur van de aardewerkfabriek “De Porceleyne Fles” in 1892 het landgoed kocht. Labouchere liet omstreeks 1910 het meer graven.

Event Company

In 1922 werd het Landgoed Te Werve gekocht door de Bataafse Petroleum Maatschappij (nu Shell International BV). Het kreeg een bestemming als sport- en recreatiepark voor het personeel van deze maatschappij, het oude huis werd clubhuis.
Vanaf april 1999 verzorgt de Event Company zakelijke en particuliere evenementen in het Landhuis. In 2011 heeft Event Company het landgoed gekocht en gerenoveerd. De locatie is eigentijds ingericht met behoud van originele details. Het is nu een bruisende locatie voor huwelijken, feesten en bijeenkomsten.

Restauraties

In 2012 heeft Event Company het landhuis van binnen en van buiten geheel gerestaureerd. In 2015 is de oude poortbrug uit 1648 gerestaureerd, in 2016 is het Poortwachtershuisje weer in volle glorie hersteld en in 2019 en in 2020 is de Orangerie gerestaureerd. Tevens is er een start gemaakt met de “groene restauratie”, waarbij oorspronkelijke zichtlijnen van het Landgoed worden hersteld.

Monumentale erfgoedlocatie met karakter en eigentijdse inrichting

Zeer duurzaam en 100% CO2 neutraal!

Bevlogen team met passie voor het vak